Inlägg taggade med ‘räkpaj’

Fredagsgott med räkor!

30 september, 2014, 07:09

Räkpaj

Extra lyxig paj med räkor och lagrad ost!

Quiche med västerbottensost & räkor

4 port

Pajdeg

100 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Fyllning

3 ägg

3 dl grädde

½ tsk salt

3 msk hackad dill

150 g riven lagrad ost, tex västerbottensost

500 g räkor med skal el 180 g räkor i lag

Garnering

100 g skalade räkor

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Gör pajdegen i en matberedare. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diam, med den. Ställ formen i kylskåp 30 min.

2. Förgrädda pajskalet 10 min. Skala räkorna eller häll av lagen.

3. Fyllning: Vispa ägg, grädde, salt och dill.

4. Strö ost och räkor i pajskalet. Slå på äggstanningen. Grädda ca 40 min.

5. Garnera pajen med räkor och servera med mâchesallad.

Av Eva Boström Foto: Hanneke Bonthuis

Bjud på god sommarmat!

27 maj, 2014, 00:05

Sparris- och räkpaj

Härlig paj med räkor, sparris och smakrik parmesanost. Kan serveras varm eller avsvalnad.

Lyxig sparris- & räkpaj

4-6 port

Deg

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning

1 knippe grön sparris

500 g oskalade räkor

3 msk finklippt gräslök

Äggstanning

4 ägg

2 dl kesella

1 dl grädde

80 g röd rom

2–2½ dl riven parmesanost

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering

räkor

citronskivor

dill

Ugn 225º

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Svep in degen i plast och låt den ligga i kylen ca 15 min. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

2. Fyllning: Ansa sparrisen, bryt av basen och koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 1 min. Spola av i kallt vatten och låt rinna av. Ta undan hälften av stänglarna och dela resten i mindre bitar. Skala räkorna, lägg undan några till garnering.

3. Äggstanning: Vispa samman ägg, kesella, grädde, röd rom, ost, salt och peppar.

4. Fördela sparrisbitar, räkor och gräslök i det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över, peta med en gaffel så att den rinner ner ordentligt. Placera ut de sparade sparrisstänglarna i pajen, se bild.

5. Grädda mitt i ugnen tills pajen stannat och fått fin färg, ca 40 min. Garnera vid serveringen med de sparade räkorna, citronskivor och dill.

Av Bitte E:son Forsberg Assistent: Linnea Ericsson Foto: Anders Norrsell

Fresta med en frasig paj!

30 april, 2012, 07:04

Valborgsmässoafton, första maj… Den här veckan finns det flera goda anledningar att laga lite extra festlig mat! Varför inte testa vår lyxiga paj, full av räkor och nyskördad sparris?

Grundrecept pajdeg

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Svep in degen i plastfilm. Lägg den i kylen ca 20 min.

2. Ta ut degen och tryck eller kavla ut den i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel.

Räkfrestelse

4 port

1 sats pajdeg

Fyllning

8–10 stora salladsblad

500 g oskalade räkor

3 hårdkokta ägg

1 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

3 msk riven pepparrot

2–3 msk finhackad dill

11/2 dl gröna ärter

Garnering

6 salladsblad

1/2 gurka

500 g oskalade räkor

200 g kräftstjärtar

1 bunt grön sparris

dillvippor

citronklyfta

Ugn 225°

Gör så här

1. Blanda och baka ut pajdegen enl grundreceptet. Grädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min.

2. Fyllning: Lägg salladsblad i botten på formen och lite upp på kanten. Skala räkorna. Hacka äggen fint.

3. Vispa grädden. Rör samman crème fraiche, grädde, pepparrot, dill och tinade ärter. Vänd ner räkor och ägg. Smaka ev av med lite salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet.

4.Garnering: Fördela salladsblad runtom pajens kant.

5. Skiva gurkan och placera gurkskivor runtom pajens kant. Skala räkorna och blanda samman med kräftstjärtarna.

6. Ansa sparrisen och bryt av den nedre basen, koka i lättsaltat vatten i ca 3 min. Spola genast av i kallt vatten.

7. Placera räkor och kräftstjärtar i pajens mitt. Lägg ut sparrisen i ett fint mönster och garnera med dillvippor och ev med citronklyfta.

Foto: Anders Norrsell