Inlägg taggade med ‘räkpaj’

Fresta med en frasig paj!

30 april, 2012, 07:04

Valborgsmässoafton, första maj… Den här veckan finns det flera goda anledningar att laga lite extra festlig mat! Varför inte testa vår lyxiga paj, full av räkor och nyskördad sparris?

Grundrecept pajdeg

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Svep in degen i plastfilm. Lägg den i kylen ca 20 min.

2. Ta ut degen och tryck eller kavla ut den i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel.

Räkfrestelse

4 port

1 sats pajdeg

Fyllning

8–10 stora salladsblad

500 g oskalade räkor

3 hårdkokta ägg

1 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

3 msk riven pepparrot

2–3 msk finhackad dill

11/2 dl gröna ärter

Garnering

6 salladsblad

1/2 gurka

500 g oskalade räkor

200 g kräftstjärtar

1 bunt grön sparris

dillvippor

citronklyfta

Ugn 225°

Gör så här

1. Blanda och baka ut pajdegen enl grundreceptet. Grädda pajdegen mitt i ugnen i 15 min.

2. Fyllning: Lägg salladsblad i botten på formen och lite upp på kanten. Skala räkorna. Hacka äggen fint.

3. Vispa grädden. Rör samman crème fraiche, grädde, pepparrot, dill och tinade ärter. Vänd ner räkor och ägg. Smaka ev av med lite salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet.

4.Garnering: Fördela salladsblad runtom pajens kant.

5. Skiva gurkan och placera gurkskivor runtom pajens kant. Skala räkorna och blanda samman med kräftstjärtarna.

6. Ansa sparrisen och bryt av den nedre basen, koka i lättsaltat vatten i ca 3 min. Spola genast av i kallt vatten.

7. Placera räkor och kräftstjärtar i pajens mitt. Lägg ut sparrisen i ett fint mönster och garnera med dillvippor och ev med citronklyfta.

Foto: Anders Norrsell