Lyxig lax- & räkpaj

3 maj, 2011, 07:40

 

Rikligt med räkor och lax ger ett generöst, lyxigt intryck. Och som extra bonus upptäcker vi både krispiga sockerärter och krämig pepparrotsgrädde när vi skär i den här fina pajen. Här visar vi steg för steg hur du lagar en härlig lax- & räkpaj!

 

4–6 port

3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt 10 %
1–2 tsk riven pepparrot
salt
1 kg räkor med skal
200 g varmrökt lax
100 g sockerärter

 

Garnering
ev vispad grädde (ca 1½ dl ovispad)
salladsblad
citronskivor
dillkvistar

Ugn 225°

 


1. Arbeta samman mjöl och smör i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Låt vila kallt 30 min. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diam, och nagga bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen tills pajskalet har fått fin färg, 10–15 min. Låt svalna.

 

 

 

2. Vispa grädden. Vänd ner yoghurt. Tillsätt pepparrot, lite i taget. Tänk på att smaken mognar efter hand. Smaka av med salt. Skala räkorna. Dela laxköttet i mindre bitar.

 

 

 

 

 

 

 

3. Skölj och strimla sockerärterna på längden. Fördela det mesta i pajskalet och täck med pepparrotsgrädde. Varva resten av ingredienserna ovanpå. Spritsa ev grädde runt kanten och garnera.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Erik Karlsson

Print Friendly and PDF
Annons

Lös veckans kryss!

26 november, 2014, 10:07

Korsord   Varje onsdag hittar du ett nytt av våra populära kryss här! Lika roligt och klurigt som de vi har i tidningen varje vecka. Testa och ta...
Annons
Artiklar Det räckte med en köttbulle för att gatuhunden skulle fatta tycke för Mikael. Men VM-laget hade inte tid att ta hand om en byracka mitt under...
Läsartips Till decembers alla julkalas är det roligt att anstränga sig lite extra. Jag brukar använda potatisskalaren för att göra snygga smörlockar. Det...

Färspaj med salami

25 november, 2014, 13:04

Högtider Gör lite mer deg än vanligt så räcker det till fin dekoration ovanpå fyllningen också. Frasig färspaj med salami 4–6 port Pajdeg 4½ dl...

Kamma bort din värk!

25 november, 2014, 13:03

Medicin & Hälsa Ann-Christin hade provat både kortison och smärtstillande mot sin ischias, ingenting hjälpte. Men så kom hon att tänka på en kinesisk läkare som...

Året julklapp är…

25 november, 2014, 13:03

Artiklar Så här skriver HUI Research som i samband med julhandelsprognosen i november varje år korar Årets julklapp: Årets julklapp...

Ljuvliga pärontarteletter

25 november, 2014, 13:02

Bakat Grundreceptet kommer från Bo Hagström fast han fyller tarteletterna med solmogna italienska persikor! Pärontarteletter 4-6 portioner Pajdeg...

Lättbakade dinkelbullar

25 november, 2014, 10:02

Matbröd Fresta med fina bullar till julfrukosten! Lätta dinkelbullar ca 22 st 3 dl mjölk 25 g jäst 1 tsk salt 4 dl dinkelmjöl, fullkorn 50 g mjukt...

Så får du bort vitlöksdoften!

25 november, 2014, 07:39

Läsartips Jag älskar att laga mat med vitlök och snålar inte med klyftorna när jag kryddar! Men vitlöksdoften har en tendens att bita sig fast i fingrarna...
Artiklar När sonen Sid tog muggen med mynt från tiggaren Felicia utanför tunnelbanestationen blev Sara först generad. Men Felicia bara log och gav Sid en...
Roliga klipp Går det långsamt att vika skjortorna? Bara lugn – när du har sett den här videon är dina skjortproblem ett minne blott! Foto: Shutterstock...

Vinn vår fina bakbok!

25 november, 2014, 07:35

Tävlingar Vinn den perfekta bakboken inför julen! I veckans tävling har du chans att vinna boken Julens söta där vi har samlat de allra godaste...

Natta gröten!

25 november, 2014, 07:34

Recept Låt gröten vila medan du sover, det är den enda "tillagning" som behövs för att få en piggelin och nyttig frukost eller lunch nästa dag. Blanda...

Ädelost- & broccolipaj

25 november, 2014, 06:30

Högtider En klick av den söta dadelkrämen gör underverk när den möter ädelostens sälta! Smakrik ädelost- & broccolipaj 4 port 1 kyld pajdeg/mördeg...

Lyxig tryffel med smak av rom

25 november, 2014, 06:30

Bakat Lyxiga tryffelkulor som vi rullat i hyvlad ljus choklad. Romrussintryffel ca 30 st 1 msk rom 1/2 dl russin 175 g mörk choklad 75 g nougat...