Lyxig lax- & räkpaj

3 maj, 2011, 07:40

 

Rikligt med räkor och lax ger ett generöst, lyxigt intryck. Och som extra bonus upptäcker vi både krispiga sockerärter och krämig pepparrotsgrädde när vi skär i den här fina pajen. Här visar vi steg för steg hur du lagar en härlig lax- & räkpaj!

 

4–6 port

3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt 10 %
1–2 tsk riven pepparrot
salt
1 kg räkor med skal
200 g varmrökt lax
100 g sockerärter

 

Garnering
ev vispad grädde (ca 1½ dl ovispad)
salladsblad
citronskivor
dillkvistar

Ugn 225°

 


1. Arbeta samman mjöl och smör i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Låt vila kallt 30 min. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diam, och nagga bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen tills pajskalet har fått fin färg, 10–15 min. Låt svalna.

 

 

 

2. Vispa grädden. Vänd ner yoghurt. Tillsätt pepparrot, lite i taget. Tänk på att smaken mognar efter hand. Smaka av med salt. Skala räkorna. Dela laxköttet i mindre bitar.

 

 

 

 

 

 

 

3. Skölj och strimla sockerärterna på längden. Fördela det mesta i pajskalet och täck med pepparrotsgrädde. Varva resten av ingredienserna ovanpå. Spritsa ev grädde runt kanten och garnera.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Erik Karlsson

Print Friendly and PDF Dela på Facebook 0
Annons

Så får du bättre aptit!

21 oktober, 2014, 14:00

Medicin & Hälsa Trött, svag och infektionskänslig? Om du äter för lite påverkas hälsan negativt. Problem med aptiten ökar ofta ju äldre du blir, men det finns...
Annons
Artiklar Tillhör du en av dem som helt enkelt inte kan få nog av Robert Wells musik? Skynda då att tävla om 5 signerade exemplar av The Essential Robert...

Årets perenn utsedd!

21 oktober, 2014, 08:38

Sköna gröna Vid mässan Elmia Garden i början av oktober utsågs Årets perenn 2015 - Vit skogsaster, Aster divaricatus. Det är en lättodlad och fin växt som...
Artiklar Till de första Rhapsody-konserterna fick han tvångskommendera vännerna. I dag är Robert Wells megastjärna i Kina och har spelat i Royal Albert...

Så undviker du kladdiga fingrar!

21 oktober, 2014, 08:27

Läsartips Ibland räcker det inte med bara servetter när det är dags för middag... Sätt fram en skål med vatten till varje gäst om du serverar mat som äts...

Smala fisken med dill & citron

21 oktober, 2014, 08:26

Recept Torsk i paket Blanda 1 dl lätt crème fraiche med 1 msk hackad dill, 1 tsk citronsaft och 1 tsk rivet citronskal. Smaka av med salt och rikligt...
Artiklar Gravid i åttonde månaden tvingades Katinka fly till ett skyddat boende. Hon insåg att det var enda sättet att rädda livet på sig själv och sin...
Roliga klipp Vår moderedaktör Stina visar hur du lättast delar äggulan från vitan! Perfekt om du till exempel ska laga crème brûlée! Fler klipp: Mija...

Vinn läckert halsband!

21 oktober, 2014, 08:23

Tävlingar Stick ut med ett superfint halsband från Zanzlöza Zmycken! I veckans tävling har du chans att vinna en ny favorit att hänga runt halsen. Den...

Sticka lyxig ullpläd

21 oktober, 2014, 08:22

Inredning & handarbete Höstens maffigaste pläd stickar du själv. Den skänker behaglig värme och en omedelbart ombonad känsla till ditt sovrum eller i soffhörnan –...

Nya varianter på Kalanchoe!

21 oktober, 2014, 08:22

Sköna gröna Nyhet! Nu kommer nya varianter på Kalanchoe! Blommorna är helt enkelt avklippta och säljs som buketter. Och som sådana kan de hålla i upp till...

Limekokta päron

21 oktober, 2014, 07:00

Desserter Servera gärna med en klick crème fraiche! Limekokta päron 4 port 2 limer 4 små päron, gärna williams- 2 dl vatten 4 msk flytande honung...

Rostade rotfrukter med bacon

21 oktober, 2014, 07:00

Kött Passa på och njut av nyskördade rotfrukter när de smakar som bäst. Rostade rotfrukter med ingefärsmarinad 4 port 1 knippe späda morötter 4...

Hallongrottor med choklad

21 oktober, 2014, 07:00

Bakat Goda grottor med både jordgubbssylt och choklad – kan det bli bättre? Chokladgrottor ca 30 st 200 g mjukt smör 1 dl strösocker 4¼dl...

Sätt färg på mockarutan!

21 oktober, 2014, 07:00

Bakat Dessa favoriter kallas även kärleksmums – här med rosa kokosflingor. Rosa mockarutor ca 35 st 150 g smör 2 ägg 3 dl strösocker 4½dl...